raspberry pi automatisch updaten

Raspberry Pi automatisch updaten

Updaten van je Raspberry Pi moet je doen!!

Het is belangrijk dat je elk OS van wat voor soort computer, of het nu een laptop of een ingebouwde computer in je koelkast is, regelmatig update. Hackers maken namelijk gebruik van eerder gevonden kwetsbaarheden van je OS. Als je die gedicht hebt met de laatste updates, dan kunnen ze in ieder geval deze kwetsbaarheden niet meer gebruiken. Je kan je Raspberry Pi automatisch updaten, dan heb je dat al afgedicht. Zie bijvoorbeeld ook het artikel van techadviseur.

Standaard update commando’s

De standaard update commando’s, welke je dus regelmatig moet uitvoeren zijn:

sudo apt update
sudo apt upgrade

De eerste haalt de laatste versies op van de apps die geinstalleerd zijn op je Raspberry. De tweede zal ze daadwerkelijk installeren. Je kunt er voor kiezen om regelmatig deze commando’s uit te voeren. Maar je kan ze ook automatiseren :

Automatiseren van de updates

Binnen Linux bestaat een programmaatje waarmee je commando’s kan schedulen. Je moet het als een soort wekkertje zien, waar je op bepaalde tijden het alarm laat afgaan, maar dan ook direct een actie kan laten uitvoeren. Dat programmaatje heet de crontab en kan je instellen met:

sudo crontab -e

Als je dit voor het eerst start op je Raspberry, krijg je de vraag met welke editor je het bestand wilt bewerken. Het is namelijk een configuratie file die je bewerkt. Ikzelf kies altijd voor nano, puur omdat ik daar het meeste mee werk.

Er opent zich een tekstdocument met daarin de uitleg hoe je de crontab kunt configureren. Die is nogal complex, er voor deze actie hoef je niet alles te weten, scroll naar de laatse regel en vul daar de volgende regels toe :

0 1 * * *  sudo /usr/bin/apt update -y > /var/log/automaticupdates.log
15 1 * * *  sudo /usr/bin/apt upgrade -y >> /var/log/automaticupdates.log

Verlaat de crontab file (met <cntr – x> en sla de wijziging op (y, en <enter>). Bij juiste invoer krijg je als antwoord : crontab: installing new crontab.

Je Raspberry Pi zal nu automatisch gaan updaten. Elke dag zal er om 1.00 uur ‘s nachts een controle worden gedaan op nieuwe updates en om 1.15 uur worden deze geinstalleerd. Verder worden de meldingen die daarbij ontstaan opgeslagen in de log map in het bestand automaticupdates.log.

Controle werking van automatische updates

De volgende dag ( of als je deze al een tijdje hebt draaien) kan je het bestand controleren op werking. Type hiervoor het volgende commando:

cat /var/log/automaticupdates.log

Je ziet in het overzicht of er updates zijn uitgevoerd, controleer vooral of er ook error regels in het log staan.

Ben je op zoek hoe je een Raspberry Pi moet installeren controleer dan dit artikel over het installeren van een Raspberry Pi

Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *