Domoticz met je smartphone bedienen

Het bedienen van je smart home wil je natuurlijk niet altijd doen vanaf een laptop of PC. Het is vooral handig als je de bediening vanaf je telefoon kunt gaan doen. Gelukkig zijn daar een aantal mogelijkheden voor.

Domoticz bedienen vanuit de browser

Als eerste en meest eenvoudige oplossing, is het gebruik van de browser die je op je mobiel hebt geinstalleerd. Je tikt daneenvoudig http://<ip-adres van je domoticz installatie>:8080 en je kunt inloggen.

Dit werkt natuurlijk alleen maar als je mobiel is verbonden met hetzelfde netwerk als je domoticz installatie, dus als je wifi uit hebt of je bent buiten het bereik van de wifi dan zul je de browser niet kunnen gebruiken.

Bovendien is het aan te raden om met https te communiceren. Dit heeft als voordeel dat het minder eenvoudig is om je login gegevens af te vangen voor eventuele hackers.

Om dit te realiseren kun je het beste je Domoticz installatoe beschikbaar maken op het internet. Dat neemt wel extra risico’s met zich mee, want ook anderen kunnen dan op jouw omgeving komen. Als je dat niet wilt en accepteert dat je alleen via je eigen wifi kunt binnen komen, gebruikt dan de https url : https://<ip-adres van je domoticz>:443

Je krijgt dan eerst de volgende melding:

waarschuwingscherm melding verbinding is net prive

Dit ziet er nogal indrukwekkend uit, maar omdat je weet dat dit je eigen site is, hoef je er in principe niet druk over te maken. Normaal met browsen zou ik dit soort pagina’s wegklikken maar in dit geval, klik op geavanceerd, en dan de tekstlink Doorgaan naar 192.5…. (hier zal je eigen interne IP adres staan) Je komt dan op de login pagina waar je veilig je usernaam en wachtwoord kunt invullen.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *